POLITIKA

BEZPEČNOST JE PRO NÁS PRIORITOU

Dnes se na radnici městského obvodu Ostrava Vítkovice setkali na společném jednání s tajemníkem úřadu naši zástupci na radnicích Vítkovic a Mariánských Hor a Hulvák.

Místostarosta Mariánských Hor a Hulvák Petr Luzar a radní Vítkovic Petr Bašek diskutovali bezpečnostní situaci a možnosti maximálního zapojení samospráv obou radnic do práce na tomto poli.

 

Naše hnutí LEČO-lepší a čistá Ostrava má bezpečnost a pořádek v ulicích jako stěžejní bod ve svém programu. Prosazujeme aktivní zapojení radnic, jejich zaměstnanců a občanů do spolupráce s městskou a státní policií.

 Dnes se vyhodnocuje bezpečnost ve městě na základě statistik městské a státní policie. Ty se tvoří dle počtu hlášených a řešených případů. Statistiky vypadají každoročně dobře a politici jsou spokojeni.

Zásadní problém je však ten, že lidé jsou dnes vůči svému okolí apatičtí. Problémy, které se jich netýkají přímo, nevidí. Nahlášení čehokoliv vnímají jako ztrátu času spojenou s možnými nepříjemnostmi. Vede je k tomu většinou špatná zkušenost a především byrokracie s tím spojená.

Naše iniciativa je jednoduchá. Pošleme k lidem civilní zaměstnance úřadu. Každý den. I o víkendech a svátcích, v odpoledních a večerních hodinách. Budou kontrolovat nejenom obecní majetek, ale budou každodenně komunikovat s domovníky i majiteli soukromých domů, nebo jejich zástupci a především občany. Projeveným zájmem a schopností přinést zpětnou vazbu si získají jejich důvěru. Zjištěné problémy a osobní poznatky budou předávat na pravidelných poradách konaných za přítomnosti vedení radnice a zástupců policie každých čtrnáct dní.

Vypadá to jednoduše. Současní politici budou jistě argumentovat tím, že se s bezpečnostními složkami jednou za čas radí a nehodlají suplovat práci městské policie. Protiargumenty tomuto tvrzení jsou dva.

Prvně, bezpečnostní situace není v Ostravě dobrá. Stačí se podívat ven a to není léto. Černé skládky rostou jako houby po dešti, v bytovém domě bouchne varna drog a shlukující se zakuklené partičky občanům na pocitu bezpečí nepřidají. Každý aktivní krok, který udělá radnice, může ke zlepšení současného stavu jenom pomoci.

A především, takováto aktivní spolupráce radnice s bezpečnostními složkami a zapojením občanů již tady byla a fungovala. S prokazatelnými výsledky. V letech 2012-2016 v obvodu Moravská Ostrava a Přívoz. Díky iniciativě tehdejšího místostarosty Dalibora Mouky se stal Přívoz, a to i zadní, místem snesitelným k žití. Z desítek až stovek ataků na obecní i soukromý majetek v roce 2012 byla situace díky intenzivní spolupráci radnice s občany a bezpečnostními složkami v roce 2016 zcela jiná. Občané si ve vyloučených lokalitách sami uklízeli ve svém okolí. Spolupracovali a aktivně informovali o vznikajících problémech. Změnu bezpečnosti k lepšímu kvitovali nejenom v lokalitě žijící občané, ale i návštěvníci Hlavního nádraží Ostrava.  Bohužel díky nekompetentnímu zásahu tehdejší starostky a jejímu preferování kamerových systémů byla každodenní aktivní práce zaměstnanců úřadu mezi lidmi i mimo oficiální pracovní dobu zrušena. Výsledek se dostavil velmi brzy. Jak vypadá Ostrava Přívoz dnes, je zbytečné komentovat. Současné vedení tápe a bývalá starostka tento stav pokrytecky kritizuje.

Na radnici Moravské Ostravy a Přívozu zastoupení zatím nemáme. Ale na radnicích Vítkovic a Mariánských Hor a Hulvák, kde ve vedení jsme, uděláme společně s koaličními partnery pro bezpečnost občanů a pořádek v ulicích maximum.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE POLITIKA