Z OSTRAVY

IVC Ostrava-Jih: Moderní a rychlá pomoc na dosah

Hasiči, záchranáři, městští policisté. Všechny složky integrovaného záchranného systému jsou od jara letošního roku konečně na jednom místě. Jejich novým sídlem se stala třípodlažní budova mezi ulicemi Františka Formana a Kaminského na území nejlidnatějšího ostravského obvodu.

ivc_ostrava-jih

Stavba Integrovaného výjezdového centra (IVC) Ostrava-Jih se však nerodila snadno. Práce sice byly záhájeny podle plánu v závěru roku 2014, ale nečekanou stopku jim vystavily nepříznivé povětrnostní podmínky, v podzemí uložená betonová dešťová kanalizace, která nebyla zakreslena v mapách, a v neposlední řadě i nález pozůstatků z dob výstavby nedalekého sídliště na Dubině. Stavba za bezmála čtvrt miliardy korun, z nichž většinu pokryly evropské dotace, byla nakonec v závěru loňského roku zkolaudována a letos na konci dubna otevřena. Výstavbu IVC realizoval Moravskoslezský kraj, pomocnou ruku zejména při přípravě podalo město Ostrava. „Záchrana životů, zdraví a majetku se nedá měřit penězi, nicméně můžeme udělat hodně pro jejich ochranu, což umožní právě moderní infrastruktura nového výjezdového centra,“ řekl při slavnostním otevření hejtman Miroslav Novák.

Novostavba s pravoúhlým půdorysem ve tvaru písmene „L“ společně s několika dalšími objekty je v pořadí už čtvrtým IVC na území Moravskoslezského kraje. Konkrétně se do objektu přesunuli profesionální hasiči z Hrabůvky, z původní služebny na ulici Alberta Kučery městští policisté z Hrabůvky, dále strážníci ze Staré Bělé (skupina hipologie jezdeckého klubu Baníku Ostrava), Třebovic (skupina kynologie z městského útulku), posádka rychlé zdravotnické pomoci ZZS MSK z Výškovické ulice v Zábřehu a také jednotka randez-vous využívající speciálně upravené osobní vozidlo.

O tom, že IVC Ostrava-Jih je v mnoha směrech specifické, svědčí i skutečnost, že zázemí v něm našla i jednotka požární ochrany WASAR (zkratka pochází z anglického voda, hledání, záchrana), což je speciální tým vyčleněný na záchranu životů lidí při pracích na vodní hladině. Sídlí zde také jednotka VNN (vysoce nebezpečné nákazy), jedná se o speciálně vyškolené záchranáře, kteří jsou nepřetržitě připraveni k zásahu v případě výskytu vysoce infekčních chorob. Centrum na okraji Ostravy je dále vybaveno cvičnou věží, výcvikovými a sportovními plochami, nechybějí tréninkové, výukové a kancelářské prostory, ani zázemí pro techniku či garáže pro hasičské a sanitní vozy. Součástí areálu je rekonstruované víceúčelové hřiště, které budou v dopoledních hodinách využívat žáci blízké ZŠ Františka Formana.

Nepřehlédnutelné vozy moravskoslezských hasičů. Foto: hzs msk

Nepřehlédnutelné vozy moravskoslezských hasičů. Foto: hzs msk

Výstavbou IVC došlo ke zlepšení zázemí a služeb záchranných složek a zvýšení bezpečnosti obyvatel Ostravy i celého kraje. „Nové centrum vyřešilo nevyhovující podmínky stanovišť jednotlivých složek a současně přiblížilo naši pomoc do lépe situované lokality,“ pochvaloval si ředitel Hasičského záchranného sboru MS kraje Zdeněk Nytra. S jeho slovy se ztotožňuje i ředitel Zdravotnické záchranné služby MS kraje Roman Gřegoř. „Naše posádka rychlé zdravotnické pomoci bude z nového výjezdového stanoviště zasahovat zejména v přilehlých částech Ostravy a dalších obcích na jih od města. Umístění je ideální také pro zásahy u dopravních nehod na nedaleké velmi frekventované Místecké ulici.“

Významné zastoupení v novém objektu má Městská policie Ostrava, která má moravskoslezskou metropoli rozdělenou podle oblastí. Ta s názvem Jih však zabezpečuje nejen samotný nejlidnatější obvod, ale také sousední obvody Vítkovice, Hrabová, Stará Bělá, Nová Bělá a Proskovice. V celé oblasti Jih na více služebnách dohromady působí na sto čtyřicet strážníků. „Myslím si, že celý Moravskoslezský kraj může být vzorem v oblasti koordinace složek integrovaného záchranného systému. Jejich společné působení v rámci integrovaných výjezdových centrem se v praxi velice osvědčuje,“ dodal závěrem ředitel ostravské městské policie Zdeněk Harazim.

DALŠÍ ČLÁNKY Z KATEGORIE Z OSTRAVY